A horog története
Kutatások szerint az ókori Egyiptomból ( I. e. 2600 körül ) származnak az első sárgarézből készített füles horgok.
Modern horoggyártásról az 1870-es évektől kezdve a norvég Ole Mustad által akkortájt alapított üzemnek köszönhetően beszélhetünk. A gyorsuló ipari fejlődés a század végére már horogkészítő gépeket eredményezett.
Az 1900-as évek elején a horoggyártás további innovációkat élt meg, amikor új anyagok és technológiák váltak elérhetővé. A rozsdamentes acél megjelenése jelentősen javította a horgok tartósságát és élettartamát, míg a galvanizálás növelte azok korrózióval szembeni ellenálló képességét.
Az 1950-es években a horgok kialakítása is változásokon ment keresztül, hogy megfeleljen az egyre népszerűbbé váló sporthorgászat igényeinek. Új formák és méretek jelentek meg, amelyek jobban alkalmazkodtak a különböző halfajok és horgászati stílusok elvárásaihoz. A horoggyártók folyamatosan kutatták és fejlesztették a termékeiket, hogy megfeleljenek az igényeknek.
Napjainkban a horgok széles választéka érhető el a horgászok számára, mind az anyagok, mind a design tekintetében. A modern horgok gyakran bevonatokkal vannak ellátva, amelyek csökkentik a súrlódást és lehetővé teszik a könnyebb behatolást a hal szájába. Emellett speciális vegyületekkel kezelt horgok is kaphatók, amelyek növelik a fogási arányt és minimalizálják a halak sérülését. A horgok fejlődése nemcsak a technológia és a tudomány előrehaladását tükrözi, hanem a horgászközösség folyamatosan változó igényeit is.