Al-dunai halleves

Hozzávalók

  • 1 kg szálkamentes hal 1 kg szálkamentes hal
  • 10 dkg hagyma 10 dkg hagyma
  • 15 dkg vegyes zöldség 15 dkg vegyes zöldség
  • 2 zöldpaprika 2 zöldpaprika
  • 10 dkg friss paradicsom 10 dkg friss paradicsom
  • 3 dl tejföl 3 dl tejföl
  • 2-3 kávéskanál pirospaprika 2-3 kávéskanál pirospaprika
  • 1 babérlevél 1 babérlevél
  • őrölt bors őrölt bors
  • só só
  • 3 tojássárgája 3 tojássárgája

Elkészítés

A hal fejét levágjuk, a halat megtisztítjuk, a húsát lefejtjük a csontról, és feldaraboljuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, megsózzuk, megszórjuk pirospaprikával, és megfőzzük. A halfejet és a csontot a hagymával, paradicsommal, zöldséggel, zöldpaprikával, babérlevéllel kb. 8 dl vízben erős lángon, egy órán át, főzzük, leszűrjük, és a halhoz öntjük. A tojássárgákat a tejföllel elkeverjük, s a levesbe habarjuk. Ízlés szerint borsozzuk, s ha savanykásabbra akarjuk, tehetünk bele néhány csepp citromlevet vagy kevés ecetet. Csipetkét, vajas galuskát is főzhetünk bele.