Bakonyi halgombóc-leves

Hozzávalók

  • 50 dkg halcsont (pontyfarok vagy - fej) 50 dkg halcsont (pontyfarok vagy - fej)
  • 1 evőkanál só 1 evőkanál só
  • 1 vöröshagyma 1 vöröshagyma
  • 40 dkg csiperkegomba 40 dkg csiperkegomba
  • 2 paradicsom 2 paradicsom
  • 1 húsos zöldpaprika 1 húsos zöldpaprika
  • 1 hegyes erőspaprika 1 hegyes erőspaprika
  • 4 evőkanál olaj 4 evőkanál olaj
  • 1 csapott evőkanál pirospaprika 1 csapott evőkanál pirospaprika
  • 2 dl tejföl 2 dl tejföl
  • 1 púpozott evőkanál liszt 1 púpozott evőkanál liszt

A halgombóchoz

  • 30 dkg pontyfilé
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 mokkáskanál só
  • fél mokkáskanál őrölt bors
  • 1 kisebb csokor petrezselyem
  • 1 tojásfehérje

A galuskához:

  • 1 tojás
  • csipetnyi só
  • 4 evőkanál liszt

Elkészítés

A halcsontokat megmossuk, lábasba tesszük és 1,3 liter vizet öntünk rá. Megsózzuk, fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon 45 percig főzzük. A hagymát finomra, a gombát nem túl vékony szeletekre, a paradicsomot és a kétféle paprikát centis kockákra vágjuk. A hagymát olajon megfonnyasztjuk. Először a gombát, majd 2-3 percnyi pirítás után a paprikát hozzáadva nagy lángon pirítjuk. Beletesszük a paradicsomot, majd meghintjük pirospaprikával. A tejfölt a liszttel és 0,5 dl vízzel simára keverjük, a gombát ezzel sűrítjük. A leszűrt halalaplével fölöntjük, 1-2 percig kevergetve forraljuk.

A gombócokhoz a pontyot ledaráljuk, a keményítőt beledolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszából nedves kézzel kis gombócokat formálunk, és a forrásban lévő levesbe rakva 4-5 percig főzzük. Levesbe szaggatott galuskával azonnal tálaljuk.