Borban párolt ponty, káposztával

Hozzávalók

  • (4 személyre) 1 kg ponty (busa (4 személyre) 1 kg ponty (busa
  • amur) amur)
  • 5 deka vaj vagy margarin 5 deka vaj vagy margarin
  • 2 dl száraz fehér bor 2 dl száraz fehér bor
  • 1 citrom 1 citrom
  • 1 mk. bors 1 mk. bors
  • 1 kk. kakukkfű 1 kk. kakukkfű
  • 60 deka hordós káposzta 60 deka hordós káposzta
  • 2 deci tejföl 2 deci tejföl
  • só. só.

Elkészítés

A halat megtisztítjuk, irdaljuk, keserűfogát kivesszük, sózzuk, citromlével bekenjük. Félórát pihenni hagyjuk, szárazra töröljük, fűszerezzük és vajjal bekenjük, kívül-belül. Fenyőből szálkákat hasítunk, egy tűzálló tál aljára keresztben elhelyezzük 5 centis távolságra egymástól. A halat ráhelyezzük és a bort aláöntjük, lefedjük, vagy alufóliával lezárjuk. Közepesen forró sütőbe tesszük 15-20 percig. Addig a káposztát vékony csíkokra vágjuk. Kevés zsíradékkal és vízzel félpuhára pároljuk. A halat kivesszük a sütőből, kifedjük, a káposztát köré helyezzük, tejfölözzük a halat is, és a sütőbe visszahelyezzük, tovább sütjük, ameddig a hal kissé megpirul. Azonnal tálaljuk majd a tányérokban tejfölözhetjük.