Dorozsmai pontypaprikás sajtos galuskával
Hozzávalók
- 80 dkg pontyfilé 80 dkg pontyfilé
 - 5 dkg füstölt szalonna 5 dkg füstölt szalonna
 - 4 evőkanál olaj (vagy zsír) 4 evőkanál olaj (vagy zsír)
 - 1 jó közepes vöröshagyma 1 jó közepes vöröshagyma
 - 2 gerezd fokhagyma 2 gerezd fokhagyma
 - 1-1 zöldpaprika és paradicsom 1-1 zöldpaprika és paradicsom
 - só só
 - őrölt bors őrölt bors
 - 1 púpozott kiskanál pirospaprika 1 púpozott kiskanál pirospaprika
 - 1 evőkanál liszt 1 evőkanál liszt
 - 1,5 dl tejföl 1,5 dl tejföl
 
A körethez
- 4 adag galuska
 - 2 dl tejföl
 - 8-10 dkg reszelt sajt
 
Elkészítés
A pontyfilét 3 centis kockákra vágjuk, félretesszük. Az apróra vágott szalonnát olajon kevergetve kisütjük. Közben a zöldséget megtisztítjuk. A hagymát finomra, a fokhagymát pépesre, a paprikát és a paradicsomot apró kockákra vágjuk. A szalonnán a hagymát üvegesre sütjük, a hozzáadott paprikával és paradicsommal még 2 percig pirítjuk, közben fokhagymával ízesítjük. Utána kerül bele a ponty, amit csak addig pirítunk, míg körös-körül kifehéredik. Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával megszórjuk, majd kb. 3 dl vizet (még jobb, ha halalaplevet) öntünk rá. Kis lángon kb. 10 percig puhítjuk, közben megkeverjük vigyázva, nehogy a halhúst összetörjük. A lisztet a tejfölben csomómentesre keverjük, a pontypaprikás levét ezzel sűrítjük. Tálaláskor galuskát halmozunk mellé, amit tejföllel meglocsolunk, és reszelt sajttal megszórunk.
Elkészítési idő: 45 perc
