Dorozsmai pontypaprikás sajtos galuskával

Hozzávalók

  • 80 dkg pontyfilé 80 dkg pontyfilé
  • 5 dkg füstölt szalonna 5 dkg füstölt szalonna
  • 4 evőkanál olaj (vagy zsír) 4 evőkanál olaj (vagy zsír)
  • 1 jó közepes vöröshagyma 1 jó közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma 2 gerezd fokhagyma
  • 1-1 zöldpaprika és paradicsom 1-1 zöldpaprika és paradicsom
  • só só
  • őrölt bors őrölt bors
  • 1 púpozott kiskanál pirospaprika 1 púpozott kiskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál liszt 1 evőkanál liszt
  • 1,5 dl tejföl 1,5 dl tejföl

A körethez

  • 4 adag galuska
  • 2 dl tejföl
  • 8-10 dkg reszelt sajt

Elkészítés

A pontyfilét 3 centis kockákra vágjuk, félretesszük. Az apróra vágott szalonnát olajon kevergetve kisütjük. Közben a zöldséget megtisztítjuk. A hagymát finomra, a fokhagymát pépesre, a paprikát és a paradicsomot apró kockákra vágjuk. A szalonnán a hagymát üvegesre sütjük, a hozzáadott paprikával és paradicsommal még 2 percig pirítjuk, közben fokhagymával ízesítjük. Utána kerül bele a ponty, amit csak addig pirítunk, míg körös-körül kifehéredik. Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával megszórjuk, majd kb. 3 dl vizet (még jobb, ha halalaplevet) öntünk rá. Kis lángon kb. 10 percig puhítjuk, közben megkeverjük vigyázva, nehogy a halhúst összetörjük. A lisztet a tejfölben csomómentesre keverjük, a pontypaprikás levét ezzel sűrítjük. Tálaláskor galuskát halmozunk mellé, amit tejföllel meglocsolunk, és reszelt sajttal megszórunk.

Elkészítési idő: 45 perc