Fokhagymás csuka

Hozzávalók

  • 1-1,5 kg-os csuka 1-1,5 kg-os csuka
  • 10-15 megpucolatlan fokhagymagerezd 10-15 megpucolatlan fokhagymagerezd
  • 50 gramm vaj 50 gramm vaj
  • 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
  • 2 teáskanál kakukkfű 2 teáskanál kakukkfű
  • 1 dl vörösborecet 1 dl vörösborecet
  • só só
  • bors bors

A szószhoz:

  • 1,5 dl tejszín
  • 50 gramm vaj
  • halzselé vagy halízesítő kocka

Elkészítés

A sütőt állítsd be 225 oC fokra. Tisztítsd meg a csukát. Mosd meg alaposan majd töröld le a nedvességtől majd sózd meg egy evőkanál sóval. Tisztítsd meg a fokhagyma gerezdeket úgy, hogy a belső vastag héja rajta maradjon. Töltsd meg a csukát a fele vajjal, az összes fokhagymagerezddel, a petrezselyemmel és a kakukkfűvel majd tedd bele egy sütésálló kivajazott tálba. A maradék vajat tedd rá és 15 percig süsd a sütőben. Locsold meg a levével és az ecettel. Süsd kb. 15 percig még és közben a levével locsolgasd.

Ha átsült helyezd egy tálra és tegyél rá alufóliát. Olvaszd meg a halzselét egy edényben (vagy az ízesítőkockát egy kis vízben) és keverd hozzá a tejszínt. Keverd bele a vajat is.

Tört krumplival tálalható.