Fokhagymás csuka roston

Hozzávalók

  • 2 kg csuka 2 kg csuka
  • fokhagyma fokhagyma
  • zöldpaprika zöldpaprika
  • vaj vaj
  • bors bors
  • só só

Elkészítés

Egy kb. 2 kilós csukát kétszer, háromszor forrázd le, pikkelyeit távolítsd el és újra forrázd le, majd a rajta maradt nyálkát durva súrolókefével jó gorombán súrold le. Éles késsel bontsd fel és a máját tedd félre, beleit és szilványait távolítsd el, belülről száraz ruhával töröld ki. Majd forró vízzel belülről is mosd ki és száraz ruhával újra töröld meg. Fejét az első csigolyánál, uszonyait és farkét vágd le. Ezután a csukát kb. két centinként a csontig irdald be kívülről, jól dörzsöld be sóval, vagy zacinkával, és minden vágatba egy-két mm vastag füstöltszalonna szeletet helyezz el úgy, hogy mellé egy-egy szelet vékonyra vágott fokhagymadarabka is elférjen.

A májat apró darabokra vagdald fel, sózd és borsozd meg és vékony darabokra szelt, sózott zöldpaprikával gyúrd össze. A csukát belül gyengén megsózzuk, vajazzuk és a hasát az előre elkészített májas zöldpaprikás töltelékkel kitömjük. Az egészet 3-4 réteg fóliába szorosan becsavarjuk és vékony kötöződróttal átkötjük. A közben elkészített vastag parázson roston megsütjük. Kb. 15 percenként egynegyeddel fordítjuk és amikor - kb. 40-50 perc múlva - a gőz az alufólia résein kezd kiáramlani, és a sült hal illat érződni kezd, a tűzről levesszük, lehetőleg fatálra tesszük, és az alufóliát a csuka hátán éles késsel felvágva tálaljuk.