Gőzölt tengeri süllő

Hozzávalók

  • 1 tisztított tengeri süllő 1 tisztított tengeri süllő
  • a fejével együtt a fejével együtt
  • fél teáskanálnyi cukor fél teáskanálnyi cukor
  • fél teáskanálnyi só fél teáskanálnyi só
  • 1-2 cm hámozott friss gyömbérgumó selyemszálakra vágva 1-2 cm hámozott friss gyömbérgumó selyemszálakra vágva
  • 5-7 szál újhagyma zöld és fehér része 5-7 szál újhagyma zöld és fehér része
  • 5 cm-es darabokra 5 cm-es darabokra
  • majd selyemszálakra vágva majd selyemszálakra vágva
  • 4-5 evőkanál földimogyoró vagy kukoricaolaj 4-5 evőkanál földimogyoró vagy kukoricaolaj
  • 2-3 evőkanál híg szójamártás 2-3 evőkanál híg szójamártás

Elkészítés

Töröljük szárazra a halat és mindkét oldalán ejtsünk 2-3 ferde metszést. Fektessük egy magas falú tűzálló tálba. Ha kicsi a wokunk vagy a párolóedényünk, a halat félbe is vághatjuk.

Erős tűzön gőzöljük a wokban vagy egy párolóedényben kb. 8 percig, amíg a hal meg nem puhul és a húsa könnyen lemezekre nem válik. Vegyük le a fedőt, vegyük kisebbre a lángot, vagy zárjuk el teljesen. Ha a gőzből sok víz csapódott le a tálra, konyhai papírtörülközővel itassuk fel.

Hintsük meg sóval és cukorral. Terítsük rá a gyömbért, azután az újhagyma zöld, végül a fehér részét.

Egy kis serpenyőben hevítsük az olajat füstölésig. Apránként öntsük az újhagymára és a gyömbérre: a sistergő olajban részben megsülnek, és ez erősíti az aromájukat. Vegyük ki a halat a wokból vagy a párolóedényből és ö ntsük rá a szójamártást és azonnal tálaljuk.