Halleves olaszosan (Czifray István 1840-ből)
Hozzávalók
- Írós vaj Írós vaj
- vöröshagyma vöröshagyma
- petrezselyem petrezselyem
- zeller zeller
- karalábé karalábé
- sárgarépa sárgarépa
- csuka vagy pontyfej csuka vagy pontyfej
- két kanál liszt két kanál liszt
- burgonya burgonya
- 6 db tojás 6 db tojás
Elkészítés
Olvassz fel rézlábasban írós vajat, vess reá koczkásan vágott vöröshagymát, petrezselymet, zellert, karalábét, sárgarépát, s egy csuka-, vagy pontyfejet, s párold szép barnára, hints reá két kanál lisztet, s törj keresztül szitán frissiben főzött burgonyát, mely a többivel együtt borsólében főhet meg. Tégy azután 8-10 tojás nagyságú burgonyát 1/2 negyed font olvasztott írós vajban, parázs tűz felett kavard szüntelen, önts reá egy messzely tej sűrűt, s főzd mind addig, míg gyermekpép sűrűségű nem lesz. Ekkor vedd le a tűzről, verj bele 6 tojásszékét, sózd meg, a tojás-fehérjét verd hóvá, s keverd belé, azután öntsd a tésztát pléhre, dörzsöld el késfoknyi vastagságúra, s a belőle vágott kockákat vagy lepénykéket süsd barnára, s önts reá a levest. Ez 12 személyre való.