Máramarosi töltött csuka

Hozzávalók

  • 2 db 2 kg hal 2 db 2 kg hal
  • 2 zsemle 2 zsemle
  • 1 csésze tej 1 csésze tej
  • 5 dkg vaj 5 dkg vaj
  • 2-3 db velős csont 2-3 db velős csont
  • 3 evőkanál reszelt sajt 3 evőkanál reszelt sajt
  • 15 dkg gomba 15 dkg gomba
  • 1 kávéskanál csombor 1 kávéskanál csombor
  • 2 tojássárgája 2 tojássárgája
  • só só
  • bors bors
  • 2 babérlevél 2 babérlevél
  • 2 csésze olaj 2 csésze olaj
  • 2 citrom 2 citrom
  • 2 dl savanykás fehérbor 2 dl savanykás fehérbor
  • 2 teáskanál gyömbér 2 teáskanál gyömbér

Elkészítés

A halakat megtisztítjuk, uszonyaikat (a farkúszót kivéve) kimetsszük, de a fejét rajta hagyjuk. A hasüreget megtöltjük a tejbe áztatott megtört zsemlyéből, vajból, csontvelőből, reszelt sajtból, a vajon megfuttatott és apróra vágott gombából, pár tojássárgájából, sóval, borssal, csomborral, gyömbérrel kevert töltelékkel, majd a hasát bevarrjuk vagy összetűzzük.

A halakat olajozott tepsibe fektetjük, citromszeletekkel, babérlevéllel leborítva, s a sütőben kb. 30 percig sütjük. Közben olajjal, borral és saját levével öntözgetjük.

Más halfajból is pl. sovány ponty, harcsa, kecsege stb. készíthető.