Paprikáslisztben sült keszeg balatoni módra

Hozzávalók

  • Személyenként 2-3 db 25-30 dkg-os keszeg Személyenként 2-3 db 25-30 dkg-os keszeg
  • liszt liszt
  • paprika paprika
  • só só
  • olaj vagy zsír a sütéshez olaj vagy zsír a sütéshez
  • citrom az ízesítéshez. citrom az ízesítéshez.

Elkészítés

sült keszeg Az élő halakat fejükre mért erős csapással kábítjuk el. A keszeget az oldalára fektetjük és egy éles késsel a farkától a feje felé haladva fejtjük le a pikkelyeket. Vigyázzunk, hogy a bőrét ne vágjuk el. A halakat a tisztítás után alaposan lemossuk és az oldalára fektetve egy helyes késsel a végbelétől a torkáig óvatosan felvágjuk a hasát. Vigyázzunk, hogy ne vágjunk túl mélyen mert ha az epe kiömlik akkor a hús íze keserű lesz. Kiemeljük a hasüreg tartalmát és a hűtőbe tesszük az ikrát, tejet, májat a megtisztítás és szárazra törlés után ha ha szükségünk lenne rá máskor.

A kopoltyúk mögött levágjuk a keszegek fejét. Utána beirdalás következik a bordával párhuzamosan 2-3 milliméterenként. Fontos, hogy az irdalás sűrűn legyen, így van esélye a kisebb szálkáknak felszívódni illetve átsülni. A keszegeket utána megsózzuk úgy, hogy az irdalásokba is kerüljön a sóból. Egy zacskóban összekeverjük a lisztet és a paprikát (1:2 arányban, két rész liszt egy rész paprika) majd ebben a zacskóban forgatjuk bele a halakat is. Kisebb halak esetén több paprika kerülhet a lisztbe mert gyorsabban átsülnek.

A keszegeket forró zsírban vagy olajban pirosra sütjük és citromkarikával tálaljuk.