Pisztráng hollandi mártással

Hozzávalók

  • 4 db pisztráng 4 db pisztráng
  • 50 g vaj 50 g vaj
  • só só
  • 100 ml fehérbor 100 ml fehérbor
  • 400 ml hollandi mártás 400 ml hollandi mártás
  • petrezselyemzöld petrezselyemzöld
  • citrom. citrom.

Elkészítés

A megtisztított, kibelezett, jól megmosott, megsózott pisztrángokat kivajazott tűzálló tálban, fehér borban, letakarva megpároljuk.

Közben vízgőzön elkészítjük a hollandi mártást. A pisztrángokat tálaláskor bevonjuk a hollandi mártással, citromkarikával díszítjük, és formázott krumpliból készült petrezselymes vajas burgonyával tálaljuk.

Hollandi mártás

Hozzávalók

  • 12 db tojássárgája
  • 300 ml tejszín
  • 450 g vaj
  • cayenne-bors
  • 1 db citrom (1 adag készitéséhez 2 db sárgája szükséges)

Elkészítés

A vajat felolvasztjuk és félretesszük, hogy langyos maradjon. Egy vastag falú gyorsforralóba beletesszük a tojások sárgáját, hozzáadjuk a tejszínt és megsózzuk. Ezután a tűzhely szélén, mérsékelt melegen tartva a gyorsforralót, sűrű habverővel, folytonos keverés mellett addig verjük, amíg könnyű, habszerű masszává nem áll össze. Ekkor a tűzről levesszük és további állandó keverés mellett, lassú sugárban öntve hozzáadjuk a langyos vajat. Citromlével és cayenne-paprikával ízesítjük. Tálalásig vízgőzön tartjuk melegen, lehetőleg porcelán edényben azonban a víznek, melybe beállítjuk, forrnia nem szabad, mert a mártás összefut. A hollandi-mártásnak bársonyos simaságúnak, habszerűnek kell lennie. Ha kissé sűrű lenne, kevés nyers tejszínnel hígítjuk. Készítésénél arra ügyeljünk, hogy amíg a tojássárgáját a tejszínnel habbá verjük, ne forrjon fel, mert akkor összefut így a mártás hasznavehetetlenné válik. Ezért kell a mártást a tűzhely szélén, egyenletes középhőmérsékleten és folytonos keverés mellett felverni. Ha ez bármi okból nem volna lehetséges (például gáztűzhelyen) akkor forró vízbe állítva a gyorsforralóban verjük fel a mártást. Bár így kissé tovább tart de az eredmény megéri. Ekkor is ügyeljünk azonban arra, hogy a forró víz, amelyben felverjük a mártást, ne forrjon túlságosan.

A hollandi-mártás egyik legfontosabb meleg alapmártásunk. Felhasználásával készül a berni-, a máltai-, a moszkvai-, a choron-, a mouseiine- stb. mártás. Mint önálló mártást leginkább meleg tojásételekhez, csirákhoz, vajas-pástétomokhoz, fehér húsú halakhoz, jércemellhez stb. tálaljuk fel.