Pityókás ponty

Hozzávalók

  • 1 kg filézett pontyszelet 1 kg filézett pontyszelet
  • 1 kg hagyma (a pácoláshoz) 1 kg hagyma (a pácoláshoz)
  • 40 dkg gomba 40 dkg gomba
  • 2 dl tej 2 dl tej
  • 2 dl vörösbor 2 dl vörösbor
  • 5 dkg liszt 5 dkg liszt
  • 10 dkg reszelt sajt 10 dkg reszelt sajt
  • 1 csokor petrezselyem 1 csokor petrezselyem
  • ?rölt bors ?rölt bors
  • só só
  • a sütéshez olaj a sütéshez olaj

Elkészítés

A felszeletelt besózott pontyot beborítom a felszeletelt hagymával és legalább négy-hat órát rajta hagyom. Ezután a hagymát leszedem, a halat lisztbe mártom és forró olajban kisütöm. Sorban egymás mellé, tűzálló tálba rakom. A maradék zsíradékon a tisztított, apróra vágott petrezselymes gombát megpirítom és a zsiradéktól lecsepegtetve, a lerakott halszeletekre terítem, megsózom, megborsozom, majd a vörös borral meglocsolom. A maradék zsíradékot kevés liszttel megszórom, nagyon kicsit megpirítom és a tejjel felfőzöm, végül a halszeletekre öntöm. Reszelt sajttal dúsan meghintem és csupán addig sütöm amíg a mártás egyet rottyan, a sajt pedig kellően megolvad.