Rácos törpeharcsa

Hozzávalók

  • (4 személyre) 1 kg törpeharcsa (4 személyre) 1 kg törpeharcsa
  • 1 kg krumpli 1 kg krumpli
  • 4-5 dl tejföl 4-5 dl tejföl
  • 1 fej hagyma 1 fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyna 3-4 gerezd fokhagyna
  • só só
  • csombor csombor
  • diónyi kacsa vagy libazsír diónyi kacsa vagy libazsír

Elkészítés

A törpeharcsa hátúszója igen agresszíven tüskés, ezért a tisztogatása nem egyszerű, ezeket konyhai ollóval legjobb az elején eltávolítani. Jól megmostam, és alaposan besózzuk, és így hagyjuk negyed órát, majd vízzel durván lecsapatjuk, ismét átmossuk.

A krumplit meghámozzuk és felkozkázzuk. A hagymát viszonylag vastag negyed karikákba vágjuk, a fokhagymát a kés lapjával szétnyomjuk. Egy nagy serpenyűben a zsiradékot jól felhevítjük és rázúdítjuk a krumplit, hagymát, fokhagymát, és nagy lángon megpirítjuk. Nem szerencsés fakanállal kavargatni, mert a krumpli hamar megtörik, ezért csak a serpenyő sűrű rázogatásával forgatjuk át. Addig kell vele küzdeni, míg a krumpli kezd pirulni és nagyjából félkész nem lesz. Lehet kicsit sózni, és ekkor szórtjuk meg csomborral is. Egyenletesen elterítetjük a tepsiben, és nagyjából szabályos közönként belenyomogatjuk az enyhén újrasózott és csomborral megszórt törpeharcsákat, majd a tetejére egyenletesen rálocsolgatjuk, vagy inkább kenjük a tejfölt. 200-210 fokra elűmelegített sütűben fél órát sütjük.