Sügér gyömbéres tökkel

Hozzávalók

  • 4 személyre: 1,2 kg tökhús 4 személyre: 1,2 kg tökhús
  • 250 g póréhagyma 250 g póréhagyma
  • 40 g friss gyömbérgyökér 40 g friss gyömbérgyökér
  • 1 cső piros chili 1 cső piros chili
  • 600 g filézett sügér 600 g filézett sügér
  • 2 lime leve és lereszelt héja 2 lime leve és lereszelt héja
  • 1 cs. koriander 1 cs. koriander
  • 3 ek. napraforgóolaj 3 ek. napraforgóolaj
  • 400 ml kókusztej 400 ml kókusztej
  • 125 ml leves 125 ml leves
  • só só

Elkészítés

A tököt félbevágjuk, kanállal kivájjuk a magját. A húsát négybe vágjuk, meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. A pórét megmossuk, megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, és nagyon finomra aprítjuk. A csilit megmossuk, megtisztítjuk, kimagozzuk és szintén nagyon apróra vágjuk. A halat leöblítjük, felitatjuk róla a nedvességet, és 5 cm-es darabokra vágjuk. Összekeverjük a csilit és a gyömbért a lime héjával és levével, a halat a keverék felébe forgatjuk. A koriandert leöblítjük, szárazra rázzuk, lecsipkedjük és felaprítjuk a levelét. 2 evőkanál olajon megpároljuk a tökhúst, a pórét, a maradék gyömbért és csilit. Felöntjük a kókusztejjel és a levessel, majd sózzuk. A maradék limekeveréket hozzáadva 4-5 percig pároljuk. Serpenyőben felforrósítunk 1 evőkanál forró olajat. A halról felitatjuk a nedvességet, sózzuk és mindkét oldalát kb. 4 percig sütjük. Az aprított koriandert a tökhúshoz keverjük. A halat a gyömbéres tökhússal együtt tányérokra vagy tálkákba osztjuk, és korianderrel díszítjük. Köretként ázsiai tészta illik mellé.