Sült ponty

Hozzávalók

  • 1 db másfél kg súlyú ponty konyhakészen 1 db másfél kg súlyú ponty konyhakészen
  • 1 db burgonya 1 db burgonya
  • citromlé citromlé
  • 100 g mogyoróhagyma 100 g mogyoróhagyma
  • 50 g csiperkegomba 50 g csiperkegomba
  • 70 g vaj 70 g vaj
  • 150 ml száraz fehérbor 150 ml száraz fehérbor
  • 1 db paradicsom 1 db paradicsom
  • petrezselyem petrezselyem
  • bors bors
  • só só

Elkészítés

A halra kívülről és belülről is citromlevet csepegtetünk, majd sóval és borssal fűszerezzük. A petrezselyemszálakat és a nyers hámozott burgonyát belehelyezzük a hal gyomrába. A sütőt 190 fokra forrósítjuk.

A tűzálló edényben felolvasztunk fel 40 g vajat, és enyhén megpároljuk benne a kockára vágott mogyoróhagymát és 3 evőkanálnyi összevágott petrezselymet.

A halat belehelyezzük az edénybe, és átkenjük a hagymás petrezselymes keverékkel. Elosszuk a halon a maradék vajat. A szélére szórjuk az összevágott gombát és a meghámozott, magnélküli, kockára vágott paradicsomdarabokat.

Hozzáadunk bort, és betesszük a sütőbe. 30-40 percig kell sütni, közben többször meg kell öntözni a saját szaftjával. A hal akkor készült el, ha könnyen ki lehet húzni a hátuszonyát.