Sült tengeri hal bormártásban

Hozzávalók

  • 75 dkg tengeri halfilé 75 dkg tengeri halfilé
  • kis háromszögekre vágva kis háromszögekre vágva
  • 1,5 teáskanál só 1,5 teáskanál só
  • 1 evőkanál kukoricaliszt 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 2 tojásfehérje 2 tojásfehérje
  • 3 dl olaj 3 dl olaj
  • 2-3 evőkanál szárított fafülegomba 2-3 evőkanál szárított fafülegomba
  • feláztatva feláztatva
  • a tönkjétől megfosztva a tönkjétől megfosztva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma 2 gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítés

Sózzuk meg az ék alakúra vágott halszeletkéket és forgassuk kukoricalisztbe, majd mártsuk a tojásfehérjék és 1,5 teáskanál olaj keverékébe. Közepes tűzön forrósítsuk meg a maradék olajat, és süssük a halszeleteket 2 percig, amíg ropogósak és aranysárgák nem lesznek. Vegyük ki, csurgassuk le, tartsuk melegen. Tegyük félre az olajat, kivéve 1 evőkanállal. Ehhez adjuk hozzá a gombát és az összezúzott fokhagymát, pirítsuk néhány másodpercig. Keverjük össze a mártást és öntsük hozzá, kavargassuk kb. másfél percig, amíg besűrűsödik. Ekkor tegyük vissza egyenként a halszeleteket, s mihelyt a mártás ismét felforr, vegyük a lángot takarékra, pároljuk egy percig. Forrón tálaljuk, karikára vágott zöldhagymával díszítve.

Hozzávalók a mártáshoz:

  • 2 szelet friss gyömbérgyökér leve (apróra kell vágni, és fokhagymapréssel kinyomni a levét; helyettesíthető egy csipet gyömbérporral)
  • 4 evőkanál fehér bor
  • 4 evőkanál tyúkleves
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál kukoricaliszt 3 evőkanál vízben oldva
  • karikára vágott zöldhagyma a díszítéshez