Vitamindús halsaláta

Hozzávalók

  • Fél kiló apró sós hal (6-8 centisek) Fél kiló apró sós hal (6-8 centisek)
  • vagy készíthetjük nagy sós halból is vagy készíthetjük nagy sós halból is
  • ebben az esetben a halat filézzük és csíkokra vágjuk ebben az esetben a halat filézzük és csíkokra vágjuk
  • 3-4 fej vörös hagyma 3-4 fej vörös hagyma
  • 2 deci olaj 2 deci olaj
  • 1 kávéskanál bors 1 kávéskanál bors
  • 1 kávéskanál koriándermag 1 kávéskanál koriándermag
  • 2 tojás 2 tojás
  • 1 evőkanál mustár 1 evőkanál mustár
  • 1 citrom 1 citrom
  • só nem szükséges só nem szükséges
  • mert a halban áztatás után is marad. mert a halban áztatás után is marad.

Elkészítés

A halak fejét, farkát levágjuk, majd a halat 2-3-ba vágjuk. Hideg vízben áztatjuk 5-8 órát, addig tisztáljuk, ameddig a víz teljesen tiszta lesz. Leszűrjük és leszikkassztjuk egy törlőn. 1 ek. mustárral a tojások sárgájából majonézt keverünk. A hagymát szálára vágjuk, majd összekeverjük a halakkal és a majonézzel. A fűszereket mozsárban megtörjük és a citrom héjából is reszelünk rá, majd a citrom levét is belekeverjük. Fél napig hűvös helyen összeérleljük. Készíthetjük majonéz nélkül is, de akkor csak fél deci olajat teszünk rá. Jól illik mellé az olajbogyó. Bor- és sörkorcsolya, de nem csak télen.