Zöldfűszerrel töltött pisztráng

Hozzávalók

  • 4 személyre: 4 konyhakész pisztráng 4 személyre: 4 konyhakész pisztráng
  • 1 citrom leve 1 citrom leve
  • só só
  • bors bors
  • 1-1 cs. petrezselyem 1-1 cs. petrezselyem
  • turbolya turbolya
  • és kapor és kapor
  • kb. 100 g liszt kb. 100 g liszt
  • 80 g vaj 80 g vaj
  • 30 g főzővaj 30 g főzővaj
  • 100 ml száraz fehérbor 100 ml száraz fehérbor
  • 3 szál sárgarépa 3 szál sárgarépa
  • 4 fej karalábé 4 fej karalábé
  • 1 fej hagyma 1 fej hagyma
  • 100 ml tejsavó 100 ml tejsavó
  • csipetnyi cayenne-i bors csipetnyi cayenne-i bors
  • 1 /2 tk. őrölt curry 1 /2 tk. őrölt curry

Elkészítés

A pisztrángot leöblítjük, felitatjuk róla a nedvességet, kívül-belül meglocsoljuk citromlével, majd bedörzsöljük sóval és borssal. A zöld fűszert leöblítjük, lecsipkedjük és durvára aprítjuk a tevelét, majd a pisztráng hasába töltjük. A halat megforgatjuk a lisztben, a felesleget leveregetjük róla. A sütőt 160 fokra felmelegítjük. A főzővajjal együtt serpenyőben felhevítünk 30 g vajat, és a hal mindkét oldalát megpirítjuk benne. Azután aláöntjük a fehérbort. A halat méretétől függően 10-15 percig tovább sütjük a sütőben. Akkor kész, ha egyenletes világosbarnára pirult. A sárgarépát megmossuk, a karalábéval együtt meghámozzuk és 5 cm vastag, 3-4 cm hosszú hasábokra vágjuk. A karalábé zsenge levelét leöblítjük, és vékony csíkokra vágjuk. A hagymát felaprítjuk. A hagymát üvegesre pároljuk a maradék vajon. Hozzáadjuk a zöldséget és felöntjük a tejsavóval Körülbelül 5 percig pároljuk, majd cayenne-i borssal, curryvel, sóval, borssal fűszerezzük. Végül beleforgatjuk a karalábé zöldjét. A halat a zöldséggel együtt azonnal tálaljuk. Sós vízben főtt krumplival a legfinomabb.