Zöldfűszerrel töltött pisztráng
Hozzávalók
- 4 személyre: 4 konyhakész pisztráng 4 személyre: 4 konyhakész pisztráng
- 1 citrom leve 1 citrom leve
- só só
- bors bors
- 1-1 cs. petrezselyem 1-1 cs. petrezselyem
- turbolya turbolya
- és kapor és kapor
- kb. 100 g liszt kb. 100 g liszt
- 80 g vaj 80 g vaj
- 30 g főzővaj 30 g főzővaj
- 100 ml száraz fehérbor 100 ml száraz fehérbor
- 3 szál sárgarépa 3 szál sárgarépa
- 4 fej karalábé 4 fej karalábé
- 1 fej hagyma 1 fej hagyma
- 100 ml tejsavó 100 ml tejsavó
- csipetnyi cayenne-i bors csipetnyi cayenne-i bors
- 1 /2 tk. őrölt curry 1 /2 tk. őrölt curry
Elkészítés
A pisztrángot leöblítjük, felitatjuk róla a nedvességet, kívül-belül meglocsoljuk citromlével, majd bedörzsöljük sóval és borssal. A zöld fűszert leöblítjük, lecsipkedjük és durvára aprítjuk a tevelét, majd a pisztráng hasába töltjük. A halat megforgatjuk a lisztben, a felesleget leveregetjük róla. A sütőt 160 fokra felmelegítjük. A főzővajjal együtt serpenyőben felhevítünk 30 g vajat, és a hal mindkét oldalát megpirítjuk benne. Azután aláöntjük a fehérbort. A halat méretétől függően 10-15 percig tovább sütjük a sütőben. Akkor kész, ha egyenletes világosbarnára pirult. A sárgarépát megmossuk, a karalábéval együtt meghámozzuk és 5 cm vastag, 3-4 cm hosszú hasábokra vágjuk. A karalábé zsenge levelét leöblítjük, és vékony csíkokra vágjuk. A hagymát felaprítjuk. A hagymát üvegesre pároljuk a maradék vajon. Hozzáadjuk a zöldséget és felöntjük a tejsavóval Körülbelül 5 percig pároljuk, majd cayenne-i borssal, curryvel, sóval, borssal fűszerezzük. Végül beleforgatjuk a karalábé zöldjét. A halat a zöldséggel együtt azonnal tálaljuk. Sós vízben főtt krumplival a legfinomabb.