Fokhagymás cukorfőzet házilag - ízesített kukoricák

2017.05.09. Halvelem horgász blog

Jó pár horgásztársam követi azt az elvet, hogy a gyári termékek mellett szívesen készíti saját maga a horogra valót. Ezzel sokkal nagyobb dicsőségként kezelve a halat, mert saját kezünk munkája hozta meg az elvárt eredményt. Saját konyhánkban útjára engedhetjük képzelő erőnket és bátran kísérletezhetünk az ízekkel. Most egy fokhagymás főzetet osztok meg veletek.

Előző írásom a horgász blogomon jelent meg, amiben szintén cukorfőzetet készítettünk mézes - fahéjas ízesítésben. A készítési mód gyakorlatilag ugyanaz, csak a művelet végén méz és fahéj helyett most a fokhagyma kerül a szirupba. Most megragadom a szót mielőtt belemennék a részletekbe a Horgász.hu olvasóihoz szeretnék szólni. Egy kérdést szeretnék feltenni; A sporttársaknak mi a véleménye a fokhagymás ízesítésű kukoricákról, etetőanyagokról, valamint milyen eredményeket értetek el ilyen ízesítésű horgászat során? - Előre is köszönöm, ha megosszátok velem a véleményetek.

Nos, akkor kezdjünk is bele. Az aromák fontosak a horgászatban. - vannak a szezonális aromák, amiket a lehűlő vízben, illetve a melegedő vizekben használunk leginkább, de vannak olyan ízek, amelyeket előszeretettel használunk egész évben is. Leginkább kísérletezésből és kíváncsiságból állok neki egy - egy hasonló készítmény elkészítéséhez, de mivel cukrásznak tanulok szívesen építem a horgászat terén is azt, amit a cukrász szakmával elsajátítok. Hiszen nem csak mi emberek, hanem a halak is lehetnek ínyencek, ezért éppen lehet fogós egy vízterületen egy - egy ilyen készítmény.

A főzött cukorkészítmények víz hozzáadásával, hevítéssel, besűrítéssel készülnek.

Cukorfőzet készítése

A cukor a vízben jól oldódik, mert a víz oldóereje nagyobb a cukormolekula összetartó erejénél. Adott hőmérsékleten csak meghatározott mennyiségű cukor oldódik fel. Ha az oldat túltelítetté válik, a hőmérsékletet emelni kell. Minél tovább tart a hőátadás, annál forróbb és sűrűbb (koncentráltabb) lesz az oldat.

Fontos követelmények, amikre érdemes figyelni az elején:

  • Tiszta, jó hővezető, vastag talpú, rozsdamentes vagy rézedényben készítsük az oldatot.
  • Kizárólag tiszta cukorból készítsük.

A cukorszirup anyaghányada a következő:
Pl: ha 0,5 l vízből szeretnénk készíteni, akkor 0,5 kg kristálycukrot kell felhasználnunk. Elsőre talán soknak hangzik, de egyáltalán nem az.

0,2 l víz - 0,2 kg cukor
0,8 l víz - 0,8 kg cukor
1,6 l víz - 1,6 kg cukor és így tovább...

  1. lépés
    Mérjük ki a kívánt víz és cukor mennyiséget(én 0,5 l víz - 0,5 kg cukor anyaghányaddal dolgoztam)

  2. lépés
    Öntsük bele őket egy edénybe és rakjuk fel a gáztűzhelyre. Közepes lángon folyamatosan melegítsük és kevergessük. - míg a cukor fel nem oldódik.

  3. lépés
    Hagyjuk felforrni, sőt tovább is, hiszen minél tovább adjuk a hőhatásnak, annál sűrűbb lesz az oldatunk.

  4. lépés
    Az edény oldalfalára kirakódott cukorkristályokat vizes ecsettel mossuk be a cukoroldatba. A főzet felületén összegyűlt habot (ha összegyűlt) szennyeződésekkel együtt szűrőkanállal távolítsuk el.

  5. lépés
    Sokáig nem szabad a tűzhelyen hagyni, mivel egy idő után ruganyos, gumis szerkezetű lesz.

Érdemes a forráspont után kb. 5-9 percig még fent hagyni. Lehet ránézésre még hígnak tűnik az oldatunk, de ahogyan kihűl, úgy fog folyamatosan sűrűsödni.

  1. lépés
    Még kihűlés előtt tegyük bele a kockára vágott fokhagymát. Ha intezívebbre akarjuk, akkor még az üvegbe is rakhatunk a fokhagymából a kukorica közé. Ha kihűlt máris ráönthetjük a kukoricánkra az oldatot. Érdemes korábban elkészíteni, mivel kell egy kis idő annak, hogy a kukoricaszemek magába szívja a szirupot. Horgászatra már kellően intezív aromájú kukoricával csalizhatunk.

Megjegyzés:

Én befőttes üvegben tárolom az ízesített kukoricákat, mielőtt nekiálltam volna a szirup készítésnek, kellő darabszámú befőttes üveget alaposan átmostam és 110 - 150Celsius fokon 4-8 percig tepsin sütőbe tettem. Hőhatására a baktériumok elpusztulnak, így meghosszabbíthatjuk a termék élettartalmát. Tudni illik, hogy a cukoroldat is kellően sokáig eltartható, ha megfelelő körülmények között tároljuk. Száraz, hűvös helyen vagy hűtőben tároljuk és így hónapokig eltartható lesz.