Miért is eszik tésztával a dunai halászlét?

2018.09.12. Sztremi József

Duna menti gyerek lévén (Paks mellett gyerekeskedtem, majd a Duna másik oldalán, Kalocsán katonáskodtam) a dunai halászlé áll közel szívemhez. Pontyból, sok hagymával, házi paprikával, tésztával. Semmi passzírozás, ugyanis a dunai halászlének elkészítési módja a jófajta paprikában, a sok hagymában és halban rejlik.

Akkor miért is eszik tésztával a dunai halászlét?

Ennek a régi idõkre visszamenõ hagyományai vannak. Eredetileg a vízimolnároktól származik. Tudniillik, a vízimolnárok a fizetésen felül egy tányér étellel is el kellett, hogy lássák az alkalmazottakat, a fiatal, jó étvágyú molnárlegényeket...

Adott volt a hal, adott volt a liszt. A legegyszerûbb az volt, ha a hallevesbe, a halászlébe gyúrt tésztát is fõztek. A molnárné feladata volt mindez. Aztán Kalocsa, Paks, Baja környékének híres étele lett a halászlé.

A dunai halászénak is vannak "válfajai", változatai:
Teljesen másképpen fõzik Komáromban, másképpen Pakson, Baján és másképpen fõzik az Aldunán.

Miért nem passzírozzák a dunai halászlevet?

Ennek is van magyarázata...

A Duna mellett, a homokon tradicionális paprika-termõ területek helyezkednek el (Kalocsa, Bogyiszló stb.). Sok a paprika és annak nagyon jó a minõsége. A sûrítést egyszerûbb és olcsóbb volt a paprikával megcsinálni , mint a halfélék passzírozásával (és akkor még nem is beszéltünk a gyönyörû színérõl.)

Üzletben vásárolt, úgynevezett "téglapor"-ból senki ne próbáljon meg halászlét fõzni. Abból barna színû "halleves" lesz, aminek semmi köze a halászléhez. Ugyanez vonatkozik a szárított hagymafélékre, vagy az élelmiszergyárakban elõállított "halászlékockákra", illetve "halászléporokra" is. Ezek a termékek szombati gyors meleg leves elõállítására alkalmasak és nem a kulináris élvezetek csúcsának a halászlének az elkészítésére. Úgyszintén nem alkalmasak a tengeri halak sem a magyar halászlé elõállítására. Pontynak minimum kell benne lennie, a többi halfajta pedig csak javít rajta.

Gyerekkoromban (a 60-as években) a Gemenci-erdõben volt szerencsém enni Parti Pista bácsi halászlevébõl. Ha valaki el tudta készíteni ezt a legnemesebb levest, akkor az õ volt.