Csőrös csuka
Belone belone
Garfish

Leírás
A csőrös csuka (Belone belone), közismert nevén császárhal vagy tengeri csuka, a Belonidae család egyik jellegzetes tagja. Az Atlanti-óceán keleti partvidékén, valamint a Balti-tengerben és a Földközi-tengerben is elterjedt. Hosszú, karcsú teste és jellegzetes, hosszú, hegyes állkapcsa miatt könnyen felismerhető.
Testhossz és tömeg
A csőrös csuka általában 50-70 cm hosszú, de a legnagyobb példányok elérhetik akár a 90 cm-t is. Tömegük jellemzően 0,5-1 kg között mozog.
Szaporodás
A csőrös csuka szaporodási időszaka tavasszal kezdődik, amikor a sekélyebb, part menti vizekbe úszik ívni. Az ívás többnyire növényzettel borított aljzaton történik, ahol a nőstények kibocsátják ikráikat, melyek a talajra vagy az algákra tapadnak.
Táplálkozás
A csőrös csuka főként kisebb halakkal, mint például heringekkel, valamint kis rákfélékkel és tengeri gerinctelenekkel táplálkozik. Gyors mozgásával és hosszú állkapcsával hatékony ragadozó.
Horgászata
A csőrös csuka horgászata népszerű, mivel viszonylag könnyű célpont a part menti és nyílt tengeri sporthorgászok számára. Általában pergetéssel vagy úszós módszerrel fogják ki. Meghatározó élménye a gyors mozgása és erős küzdelme horgászat közben.
Magyar nevek
A csőrös csuka magyar elnevezései a "tengeri csuka", "császárhal" és a "tűcsőrű csuka", bár hivatalosan nem a csukafélék közé tartozik. A "csőrös hal" név a megnyúlt állkapcsára utal.
100 gram ehető csőrös csuka hús tartalmaz
100 gram húsa körülbelül 20 gram fehérjét, 1-2 gram zsírt tartalmaz, és alacsony kalóriatartalmú, körülbelül 90-100 kcal. Gazdag omega-3 zsírsavakban, melyek jótékony hatásúak az emberi szervezet számára, továbbá jó forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak, például a B-vitaminoknak és kalciumnak. A csőrös csuka húsa fehér, enyhén édes ízű.