Kakashal

Tudományos neve:
Zeus faber
Angolul:
Atlantic John Dory
Kakashal

Leírás

A kakashal, más néven Szent Péter-halaként is ismert, az egyik legismertebb tagja a Zeidae családnak. Megkülönböztethető jellegzetes korong alakú testéről és sötét, kör alakú foltjáról, amely a testének oldalán található. Ez a folt a hagyomány szerint Szent Péter ujjlenyomatának felel meg. Az Atlanti-óceán keleti részének mérsékelt és meleg vizeiben, valamint a Földközi-tengerben található meg. Egyes régiókban a populáció fenntarthatósága érdekében kvótákat és szezoni korlátozásokat vezethetnek be.

Testhossz és tömeg

A kakashal átlagos testhossza körülbelül 30-50 centiméter, bár egyes példányok akár 90 centiméterre is megnőhetnek. Tömege rendszerint 1-2 kilogramm, a nagyobb példányok elérhetik a 6 kilogrammot is.

Szaporodás

A kakashal ívási időszaka általában tavasszal és nyáron történik. A nőstények pelágikus szakaszban lebegő ikrákat bocsátanak a vízbe, amelyek az áramlásokkal tovább sodródnak. Az ikrák kelését követően a lárvák szintén a plankton részeként élnek a vízoszlopban, amíg elérik a megfelelő fejlettségi szintet.

Táplálkozás

A kakashal ragadozó, és étrendje főként kisebb halakból és gerinctelen tengeri állatokból, például rákokból és tintahalakból áll. A tengerfenéken, illetve a vízoszlopban mozogva vadászik.

Magyar nevek

Szent Péter hal

100 gram ehető hús tartalmaz
A kakashal húsa alacsony zsírtartalmú és viszonylag magas fehérjetartalmú. Egy általános tápanyag-összetétel 100 grammban körülbelül a következőket tartalmazza:

Kalória: 90-100 kcal
Fehérje: 18-19 gramm
Zsír: 1-2 gramm
Szénhidrát: 0 gramm

A kakashal húsának finomsága és tápértéke miatt népszerű étel.