Makréla
Scomber scombrus
Atlantic mackerel

Leírás
A makréla a Scombridae családba tartozó, gyors úszásáról és jellegzetes ízéről ismert tengeri hal. Hosszú, karcsú testével és keskeny, sötét csíkokkal díszített hátrészével könnyen azonosítható. A makréla elsősorban nyílt tengeri környezetben él, de gyakran előfordul partközeli területeken is.
Fontos kereskedelmi hal, amelyet világszerte nagyra értékelnek. A makréla húsa ízletes és zsírtartalma miatt különösen népszerű a halételek közül.
A makréla képes nagyon gyorsan úszni, akár 70 km/h sebességgel is, ami lehetővé teszi számára, hogy elkerülje a ragadozók támadásait.
Testhossz és tömeg
A makréla felnőttkorában általában 30-50 cm hosszú, de a maximális testhossz elérheti a 60 cm-t is. A túlsúlyos példányok akár 3 kg-ot is nyomhatnak, de a legtöbb egyed általában 0,5-1,5 kg között mozog.
Szaporodás
A makréla szaporodási időszaka eltérő az élőhelyétől függően, de általában tavasszal és nyáron zajlik, amikor a víz hőmérséklete emelkedik. A nőstények ezer ikrát raknak le a vízbe, ahol a hímek megtermékenyítik azokat. Az ikrák gyorsan kikelnek, általában 2-4 hét alatt, attól függően, hogy a víz hőmérséklete mennyire kedvező. A halak vándorló természetük miatt hosszú távolságokat tesznek meg évente, keresve a melegebb vizeket, amelyek kedveznek szaporodási ciklusuknak.
Táplálkozás
A makréla ragadozó hal, amely főként zooplanktonokra, kagylókra és kisebb halakra táplálkozik. Gyors úszásuknak köszönhetően hatékonyan vadásznak.
Horgászata
A makréla horgászata népszerű tevékenység, mivel könnyen megfogható. Legjobb módszerei közé tartozik a pergetés és a csalihal használata. A makréla sporthorgászati szempontból is kedvelt, mivel gyors és kitartó hal.
Rekordok
A makréla legnagyobb kifogott példánya 5,3 kg súlyú és 76 cm hosszú volt.
100 gram ehető hús tartalmaz
- 20-25 gram fehérjét
- emellett jelentős mennyiségű omega-3 zsír és vitamin is található benne