Tőkehal

Tudományos neve:
Gadus morhua
Angolul:
Atlantic cod
Tőkehal

Leírás

A tőkehal az Atlanti-óceán északi részében él. Jellegzetessége a háromrészes hátúszó, a kétrészes farok alatti úszó és az alsó állkapcsáról lenyúló bajuszfonal. Hosszú, karcsú teste van és laza pikkelyei.

A tőkehal halászata jelentős ipari ágazat. Jellemző rá a fehér hús és a finom íz, amely miatt népszerű a konyhában. Történelmileg a tőkehal a európai telepesek kedvence is volt.

Testhossz és tömeg

A tőkehal jellemzően 100-140 cm hosszú, de ritkán elérheti a 180 cm-t is. A legnagyobb példányok akár 50 kg fölött is lehetnek és 25 évig élnek.

Szaporodás

A szaporodásra való érettséget 2 és 8 éves kor között éri el. A tőkehal ívási időszaka tavasszal van, amikor a nőstények hatalmas mennyiségű ikrát bocsátanak ki. Az ikrák a víz felszínén lebegnek, majd a kikelés után a lárvák gyorsan növekednek és fejlődnek.

Horgászati szabályozás

A tőkehal halászata szigorúan szabályozott a populációk fenntartása és a túlhalászat megelőzése érdekében. Szabályozzák a kifogható méreteket és mennyiségeket, valamint a halászati idényeket is.

Táplálkozás

Falánk ragadozó, főként kisebb halakkal táplálkozik de nem veti meg a férgeket és rákokat sem. Az ívóhelye és a vadászterülete között vándorol és ilyenkor több kilóméter széles rajokban jelenik meg a partok mentén.

Rekordok

Rekordméretű tőkehalakat gyakran a Norvégia partvidéke mentén fognak, ahol a legnagyobb ismert példányok meghaladják a 90 kg-ot.

100 gramm ehető hús tartalmaz:

  • Víz: 82-85 g
  • Protein: 17-19 g
  • Zsíradék: 0.7-0.8 g
  • Energia: 82-90 kcal
  • Omega-3: 0.2-0.3 g

A tőkehal gazdag fehérjében, amely támogatja az izomnövekedést és a regenerálódást, és bővelkedik foszforban, niacinban és B12-vitaminnal. Minden tőkehalfaj szívbarát omega-3 zsírsavakat tartalmaz.

Kép: Hans-Petter Fjeld - Own work, CC BY-SA 2.5, Link