Tőkehal
Gadus morhua
Atlantic cod

Leírás
A tőkehal az Atlanti-óceán északi részében él. Jellegzetessége a háromrészes hátúszó, a kétrészes farok alatti úszó és az alsó állkapcsáról lenyúló bajuszfonal. Hosszú, karcsú teste van és laza pikkelyei.
A tőkehal halászata jelentős ipari ágazat. Jellemző rá a fehér hús és a finom íz, amely miatt népszerű a konyhában. Történelmileg a tőkehal a európai telepesek kedvence is volt.
Testhossz és tömeg
A tőkehal jellemzően 100-140 cm hosszú, de ritkán elérheti a 180 cm-t is. A legnagyobb példányok akár 50 kg fölött is lehetnek és 25 évig élnek.
Szaporodás
A szaporodásra való érettséget 2 és 8 éves kor között éri el. A tőkehal ívási időszaka tavasszal van, amikor a nőstények hatalmas mennyiségű ikrát bocsátanak ki. Az ikrák a víz felszínén lebegnek, majd a kikelés után a lárvák gyorsan növekednek és fejlődnek.
Horgászati szabályozás
A tőkehal halászata szigorúan szabályozott a populációk fenntartása és a túlhalászat megelőzése érdekében. Szabályozzák a kifogható méreteket és mennyiségeket, valamint a halászati idényeket is.
Táplálkozás
Falánk ragadozó, főként kisebb halakkal táplálkozik de nem veti meg a férgeket és rákokat sem. Az ívóhelye és a vadászterülete között vándorol és ilyenkor több kilóméter széles rajokban jelenik meg a partok mentén.
Rekordok
Rekordméretű tőkehalakat gyakran a Norvégia partvidéke mentén fognak, ahol a legnagyobb ismert példányok meghaladják a 90 kg-ot.
100 gramm ehető hús tartalmaz:
- Víz: 82-85 g
- Protein: 17-19 g
- Zsíradék: 0.7-0.8 g
- Energia: 82-90 kcal
- Omega-3: 0.2-0.3 g
A tőkehal gazdag fehérjében, amely támogatja az izomnövekedést és a regenerálódást, és bővelkedik foszforban, niacinban és B12-vitaminnal. Minden tőkehalfaj szívbarát omega-3 zsírsavakat tartalmaz.
Kép: Hans-Petter Fjeld - Own work, CC BY-SA 2.5, Link