Keszegfélék Magyarországon
A lapos testű, szálkás húsú keszegek a pontyfélék családjába tartoznak. Horgászatuk az ismertebb horgászmódszerekkel van elterjedve. A keszegfélék között a jászkeszegre és a szikvaorrú keszegre április 15.-től május 31.-ig fajlagos tilalmi időszak vonatkozik, valamint mindkét keszegfélének a kifogható mérete legalább 20 cm.

Bagolykeszeg
Szájára boruló tompa orra alapján lehet felismerni. Szeme nagyobb mint a többi keszegfajtáé de a feje apró a testéhez képest.

Bodorka
A test oldalról lapított, magassága élőhelytől függően változó. Állóvizekben magasabb, szélesebb hátú, folyóvizekben nyúlánkabb. A faroknyél rövid és alacsony és a pikkelyek viszonylag nagyok.

Dévérkeszeg
Magas és lapos testforma jellemzi. A fiatalabb példányok színe ezüstös a felnőtteké világosabb barna árnyalatú.

Jászkeszeg
A pontyfélék családjába tartozó jászkeszeget aranysárga és ezüstös szeméről, lapított magas testéről és apró csúcsba nyíló felfelé irányuló szájáról ismerhetjük fel.

Karikakeszeg
A pontyfélék családjába tartozó jászkeszeget aranysárga és ezüstös szeméről, lapított magas testéről és apró csúcsba nyíló felfelé irányuló szájáról ismerhetjük fel.

Laposkeszeg
A kis fején a szája ferdén fölfelé nyilik. Ferdén fölfelé nyíló szája, hegyes orra és nagy alsóúszója van.

Szilvaorrú keszeg
Feje közepesen nagy, homloka széles és enyhén domború. Szája alsó állása is jelzi, hogy táplálékát a vízfenékről gyűjti.

Vörösszárnyú keszeg
Teste oldalról lapított, magas, a hát, de különösen a has erősen ívelt. A faroknyél rövid és magas. A fej aránylag kicsi, a homlok egészen lapos.