Európai szardella
Engraulis encrasicholus
European anchovy

Leírás
Az európai szardella (Engraulis encrasicolus) egy kicsi, ezüstös, hengeres testű hal, amely az Engraulidae családba tartozik. Az Atlanti-óceán keleti részén, a Földközi-tengerben és a Fekete-tengerben széles körben elterjedt. Ezek a halak ismerten szeretnek rajokban úszni, és fontos részei a tengeri táplálékláncnak. Magyarországon főként "szardella" néven ismert, gyakran összetévesztik a szardíniával, bár külön faj.
Testhossz és tömeg
Az európai szardella testhossza általában 10-15 cm, bár néhány példány elérheti a 20 cm-t is. Tömegük általában 10-15 gram között mozog, ami kis méretükből ered.
Szaporodás
Az európai szardellák ívási időszaka áprilistól novemberig tart, ami viszonylag hosszú szaporodási időszakot biztosít számukra. Az ívás során a nőstények több ezer pelágikus ikrát bocsátanak ki a vízbe, amelyek szabadon lebegnek, míg a lárvák néhány napon belül kikelnek.
Horgászati szabályozás
Az európai szardellák fontos szerepet játszanak a halászati ágazatban, különösen a Földközi-tenger térségében, ahol jelentős gazdasági értéket képviselnek. A halászatukra vonatkozó szabályozások magukban foglalhatják a kvótákat és az idénybeli korlátozásokat, hogy biztosítsák fenntarthatóságukat és megakadályozzák a túlfogást.
Táplálkozás
Az európai szardella elsősorban planktonokkal táplálkozik, beleértve a kis rákféléket és egyéb tengeri planktonikus szervezeteket. Étrendje a tenger táplálékhálójának fontos részét képezi, mivel ők maguk is táplálékul szolgálnak nagyobb halak, madarak és tengeri emlősök számára.
Horgászata
Az európai szardellát általában kereskedelmi célból fogják, nagy vonóhálók és állóhálók segítségével. Sporthorgászat tekintetében kevésbé célpont, mivel mérete miatt nem jelent értékes zsákmányt a hobbihorgászok számára.
100 gram ehető hús tartalmaz
Az európai szardella húsa nagyjából 20 gram fehérjét tartalmaz 100 grammonként. Zsírtartalma mérsékelt, körülbelül 5-10 gram, ami 140-150 kcal körüli kalóriaértéket jelent. Gazdag omega-3 zsírsavakban, D-vitaminban és kalciumban, így egészséges választásként ismert a táplálkozásban.