Hering
Clupea harengus
Atlantic herring

Leírás
A hering az egyik legismertebb tengeri halfajta, amely a hideg és mérsékelt övi vizekben él, különösen az Atlanti-óceán északi részén. Az ezüstös testű, karcsú halak csoportokba verődve, rajokban úsznak, és nagy tömegben fordulnak elő.
Testhossz és tömeg
Általában 20-30 centiméter hosszúak, de egyes példányok elérhetik az 45 centimétert is. Tömegük általában 150-200 gramm, bár a nagyobb egyedek ennél súlyosabbak is lehetnek.
Szaporodás
A hering ívása jellemzően az év hűvösebb hónapjaiban történik, bár a pontos ívási időszak a populáció helyétől függően változhat. A nőstények több ezer petét raknak le sekély vizek homokos vagy kavicsos aljzatára, melyekből néhány hét alatt kelnek ki az ivadékok.
Horgászati szabályozás
A hering halászata szigorúan szabályozott, hogy megvédje populációjának fenntarthatóságát. Kvóták és halászati szezonok határozzák meg, hogy mennyi heringet lehet kifogni, és ezek a szabályok régiónként különbözőek lehetnek.
Táplálkozás
A hering planktonokkal, kis rákokkal és halivadékokkal táplálkozik. Táplálkozási szokásai miatt fontos szerepet játszik a tengeri táplálékláncban.
Halászata
Hagyományosan hálós módszerekkel halásszák, mivel nagy rajokban úszik, ami hatékony fogást tesz lehetővé. Sporthalászatban kevésbé gyakori célpont.
Magyar nevek
közönséges hering, atlanti hering
100 gram ehető hering hús tartalmaz
Kalória: kb. 158 kcal
Fehérje: 18 gramm
Zsír: 9 gramm
Omega-3 zsírsavak: 1,5-2 gramm
Szénhidrát: 0 gramm
A hering gazdag omega-3 zsírsavakban, ami jó hatással van a szív- és érrendszerre, így táplálkozási szempontból értékes és gyakran ajánlott tengeri hal.