Szivárványos pisztráng

Tudományos neve:
Oncorhynchus mykiss
Angolul:
Rainbow trout
Szivárványos pisztráng

Leírás

A szivárványos pisztráng (Oncorhynchus mykiss) egy édesvízi halfaj, amely a lazacfélék családjába tartozik. Eredetileg Észak-Amerika nyugati partvidékéről származik, de mára világszerte elterjedt, és gyakran tenyésztik horgászatra és gasztronómiai célokra. A hal jellegzetessége a hátoldalán található zöldes-kékes szín és az oldalvonal mentén elhelyezkedő rózsaszín vagy vörös foltok, amelyek szivárványos megjelenést kölcsönöznek neki.

Testhossz és tömeg

A szivárványos pisztráng általában 25-40 cm hosszú, de a rekordméretű példányok elérhetik a 70 cm-t is. A tömegük jellemzően 1-3 kg között mozog, de nagyobb halak akár 5 kg-t is nyomhatnak.

Szaporodás

A szivárványos pisztráng ívási időszaka tavasszal és kora nyáron, amikor a víz hőmérséklete 8-15 °C között van. A nőstények általában 2000-8000 ikrát raknak le, amelyeket a hímek megtermékenyítenek. Az ikrák 4-10 napon belül kelnek ki, a kis halak azonnal kezdenek táplálkozni.

Horgászati szabályozás

A szivárványos pisztráng horgászata Magyarországon legálisan engedélyezett, mivel elterjedt és népszerű halfaj. A horgászoknak figyelembe kell venniük a helyi szabályozásokat, amelyek tartalmazhatják a tilalmi időszakokat és a méretkorlátokat.

Táplálkozás

A szivárványos pisztráng mindenevő, étrendjében rovarok, kis rákok, kisebb halak és növényi anyagok szerepelnek. A fiatal pisztrángok főként planktonokat és kisebb vízi élőlényeket fogyasztanak, míg a felnőtt példányok többnyire kisebb halakra váltanak.

Horgászata

A szivárványos pisztráng horgászata népszerű a sporthorgászok körében, mivel aktív és erősen ellenáll a horgászathoz. A legjobb időszak a reggel és a napnyugta körüli időszak, amikor a halak aktívabbak. Az etetőanyagnak gyakran gilisztát, rovarokat és mesterséges csaliként használják a különböző műcsalikat.

Rekordok

A legnagyobb dokumentált szivárványos pisztráng rekordja elérte a 9 kg-ot.

Magyar nevek

szivárványpisztráng

100 gram ehető hús tartalma

  • Víz: 70-75%
  • Protein: 20-25%
  • Zsíradék: 5-10%
  • Energia: kb. 200 kcal
  • Omega-3: kb. 1 g