Bajai halászlé

Hozzávalók

  • (négy főre számolva) 2 kg ponty (négy főre számolva) 2 kg ponty
  • 15 dkg hagyma,3 evőkanál házipaprika 15 dkg hagyma,3 evőkanál házipaprika
  • 2 dkg só 2 dkg só
  • 10 dkg paradicsom 10 dkg paradicsom
  • 5 dkg zöldpaprika 5 dkg zöldpaprika
  • (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó) (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó)
  • 2-3 cseresznyepaprika 2-3 cseresznyepaprika
  • 4 adag gyufatészta. 4 adag gyufatészta.

Elkészítés

A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem és sűrűn beirdalom, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 2,4 liter (maximum 3) vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor kiforrta a habját, beleteszem a sót és a paprikát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Erős tűzön egy órai forrást követően kifőtt és leöblített gyufatésztára tálalom a levet, majd ezt követően a halszeleteket fogyasztjuk el.

Az átlagos bajai halászlevet 1,2-1,5 liter vízből/1 kg hal és literenként egy evőkanál őrölt paprikából készítik. Fejenként fél kg halat számoljunk!