Bajai halászlé törpeharcsával
Hozzávalók
- 1 kg ponty 1 kg ponty
- 25 dkg vegyes hal: törpeharcsa 25 dkg vegyes hal: törpeharcsa
- csuka csuka
- keszeg stb. keszeg stb.
- 2 fej közepes hagyma 2 fej közepes hagyma
- 2 púpozott ek. őrölt pirospaprika (az egyik kanál édesnemes 2 púpozott ek. őrölt pirospaprika (az egyik kanál édesnemes
- a másik erős paprika legyen!) a másik erős paprika legyen!)
- 2 dkg só 2 dkg só
- 1 kis paradicsom 1 kis paradicsom
- 1 kis hegyes zöldpaprika 1 kis hegyes zöldpaprika
- 1 cseresznyepaprika 1 cseresznyepaprika
- 1/4 dl vörösbor. 1/4 dl vörösbor.
Elkészítés
Az apróra vágott hagymát beletesszük a bográcsba, rátöltünk 11 dl hideg vizet, beledobjuk a már 2 órával előbb feldarabolt és besózott halat, és feltesszük főni. Mikor forrni kezd (vigyázzunk, a keletkezett szürkés habot leszedni nem szabad!), beleszórjuk az őrölt pirospaprikát, tetejére dobjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát, beleöntjük a bort. A főzés időtartama alatt keverni tilos! Helyette időnként megrázogatjuk a bográcsot. A forrástól számított kb. 35-40 percig egyenletes rotyogtatás után kóstolással döntjük el, hogy harmonikusak-e már az ízek? Az esetleges ikrát, tejet a főzés befejezése előtt kb. 10 perccel dobjuk bele. Minden perc számít, de egyre vigyázzunk: a halnak nem szabad szétfőnie! Baján tálaláskor frissen főtt hosszúmetéltet is adnak hozzá.