Dunapentelei halászlé
Hozzávalók
- 1 kg körüli ponty 1 kg körüli ponty
- 10 dkg vöröshagyma 10 dkg vöröshagyma
- 2 dkg paprika 2 dkg paprika
- só só
- 1 cseresznyepaprika 1 cseresznyepaprika
Elkészítés
A megtisztított pontyot a hasa alján felhasítjuk, a belsejét kipucoljuk. Levágjuk a fejét, melyből a keserű fogat eltávolítjuk. A halat 3 ujjnyi széles szeletekre vágjuk. A bogrács aljára egy sor apróra vágott hagymát, egy sor halat teszünk, amit behintünk pirospaprikával, sóval, majd ismét hagymát, halat, paprikát, sót teszünk. Ezt úgy ismételjük, hogy felülre hal kerüljön. Annyi vizet öntünk rá, hogy a halat jól ellepje, majd beletesszük a cseresznyepaprikát és a forrástól számítottan 40 percig főzzük. Amikor megfőtt, kiszedjük a halat egy tálba, a levet leszűrjük és a halra öntve tálaljuk.
Készítik úgy is, hogy a leszűrt léhez passzírozzák a hagymát és a léhez meleg vízben oldott 2 db szegedi halászlékockát öntenek és a levet megforrósítva a halra öntik.