Halászlé füstölt szalonnával
Hozzávalók
- 1,5-2 kg vegyes hal 1,5-2 kg vegyes hal
- legyen benne ponty is legyen benne ponty is
- 15 dkg füstölt szalonna 15 dkg füstölt szalonna
- 2-3 fej hagyma 2-3 fej hagyma
- 7 evőkanálnyi piros paprika 7 evőkanálnyi piros paprika
- 2 kisebb krumpli 2 kisebb krumpli
- 2-3 csöves paprika 2-3 csöves paprika
- 1 doboz sűrített paradicsom (70 g) 1 doboz sűrített paradicsom (70 g)
- só. só.
Elkészítés
Ezt a finom halászlevet hétfajta halból főzöm, aprincsokból, nagyobbakból, ahogy sokan itt a Túr-Tisza közében szokták. Ha megtehetjük, feltétlenül legyen benne törpeharcsa is. Az apró halakat a nagyobbak fejeivel és farkaival pótolhatjuk. A bográcsba füstölt szalonnadarabokat aprítok, olyat, melyről lekapartam a paprikát, jól kisütöm és két-három fej apróra vágott hagymát hervasztok benne. Szórok rá egy evőkanálnyi pirospaprikát, elkavarom és hamar felöntöm két-három liter vízzel. Kezdem az alaplevet. A lébe három-öt ledarált apró halat vagy halfejeket, -farkokat, egy jókora krumplit, két-négy csöves paprikát és egy kis doboz sűrített paradicsomot teszek. Fél óráig főzöm. Ezután a krumplit merőkanálban széttöröm. A vízen pótlom. Mikor forr, belerakom a már besózott haldarabokat. Lassan főzöm, óvatosan meg-megkavarom és kóstolgatom.