Tiszai halászlé (szegedi)

Hozzávalók

  • Fél kg apró hal Fél kg apró hal
  • 1 kg ponty 1 kg ponty
  • 15 dkg hagyma 15 dkg hagyma
  • 3 dkg édes-nemes paprika 3 dkg édes-nemes paprika
  • 2 dkg só 2 dkg só
  • 1 cseresznyepaprika 1 cseresznyepaprika
  • 3 dl száraz fehérbor 3 dl száraz fehérbor

Elkészítés

A halakat megtisztítom, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágom, a ponty törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserű fogát. A hagymát apróra vágom. Az apró halakat 3 liter vízbe felteszem főni, majd áttöröm. A levébe belerakom a pontyot, az áttört apró halat és a hagymát. Mikor forr beleteszem a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást követően beleteszem a paprika másik felét, illetve a bort és még öt percig forralom.

A régi tiszai halászlérecepteket megfigyelve észrevehető, hogy hajdanán nem passzírozták át a levet, hanem a dunai módhoz hasonlóan készítették.