Ezüstkárász
Carassius auratus gibelio
Prussian carp

Leírás
Az ezüstkárász, gyakran prúzsi kárász néven is ismert, a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozik. Eredetileg Ázsiából származik, de mára széles körben elterjedt Európában, beleértve Magyarország természetes és mesterséges vizeit is. Az ezüstkárász hasonlít az aranykárászhoz, de általában világosabb, ezüstös árnyalatú teste van.
Testhossz és tömeg
Az ezüstkárász átlagos testhossza 20-30 cm, de kedvező körülmények között akár 40 cm-nél hosszabbra is megnőhet. Tömege tipikusan 0,5-1,5 kg, de a nagyobb egyedek elérhetik a 2-3 kg-ot is.
Szaporodás
Ez a faj tavasztól nyárig tartó ívási időszakban szaporodik. Az ívás során a nőstények több ezer ikrát raknak le növényzettel gazdag aljzatra. Különlegessége, hogy képes partenogenezissel (hím részvétele nélküli szaporodás) is szaporodni, ami hozzájárul gyors terjedéséhez különböző élőhelyeken.
Horgászati szabályozás
Magyarországon az ezüstkárász fogása nem esik szigorú korlátozások alá, mivel invazív fajnak számít, amely veszélyt jelenthet más őshonos fajokra. Emiatt horgászata támogatott a populáció szabályozása érdekében.
Táplálkozás
Az ezüstkárász mindenevő, étrendjében alga, növényi részek, apró vízi gerinctelenek és planktonok találhatók. Rugalmas táplálkozási szokásai hozzájárulnak túlélőképességéhez különféle vizes élőhelyeken.
Horgászata
Az ezüstkárászt gyakran kedvelik a hobbihorgászok, mivel meglehetősen könnyen kifogható, és szinte minden vízben megtalálható. Rendszerint fenekező vagy úszós módszerrel fogják ki. A horgászat során elsősorban a helyes csalival lehet sikeres az ember.
Rekordok
A legnagyobb ezüstkárász példányok, amelyeket horgászrekordként jegyeztek fel, gyakran elérik a 3 kg körüli súlyt. Pontos rekordok területileg változóak lehetnek, hiszen a halak mérete jelentős mértékben függ az adott vízterület jellemzőitől.
Magyar nevek
Leggyakrabban "ezüstkárász" vagy "prúzsi kárász" néven ismert Magyarországon, de néha egyszerűen "kárászként" is emlegetik.
100 gram ehető ezüstkárász hús tartalmaz
Az ezüstkárász húsa viszonylag alacsony zsírtartalmú, 100 grammonként körülbelül 17-19 gram fehérjét tartalmaz. A kalóriatartalma alacsony, általában 90-100 kcal/100 gram körül mozog. A hús gazdag különféle vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a B-vitaminok, foszfor, és kisebb mennyiségben omega-3 zsírsavak.